Monsieur Cuisine Connect Lidlomix - brak przepisu na masło przepis z Thermomixa
Masło
Poziom trudności łatwy
Czas przygotowania 5min
Czas całkowity 5min
Liczba porcji 50 porcji
Składniki
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej
Sposób przygotowania
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać 3min/obr. 4, sprawdzić konsystencję, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania.
Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez koszyczek, oddzielając masło od maślanki. Masło przepłukać pod zimną wodą i kopystką uformować osełkę, dokładnie odciskając płyn.
Masło podawać po schłodzeniu jako dodatek do pieczywa.
Wskazówki i podpowiedzi
Masło nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem witamin A i D.
Do wykonania masła najlepiej nadaje się śmietana o krótkim terminie przydatności do spożycia. Należy unikać śmietany homogenizowanej.
Pierwszym etapem w powstawaniu masła jest bita śmietana. Masło jest gotowe, kiedy wewnątrz naczynia słychać charakterystyczny dźwięk maślanki oddzielającej się od masła.
Maślanka to produkt uboczny ubijania masła. Ze względu na bogate wartości odżywcze warto wykorzystać ją jako bazę innych przepisów np. domowego pieczywa lub koktajli.
Maślankę można również wykorzystać do przygotowania "Bułek i knedla na parze".